MIGA brewing better world

  • Cześć! Nazywam się Wojciech i stoję za sterami.

    Jestem certyfikowanym Q Graderem i sędzią sensorycznym na Mistrzostwach Polski Brewers Cup oraz Roasters.

    To daje mi nie tylko ogromną radość, ale też bardzo konkretny punkt odniesienia do jakośći "filiżanki".

  • Jesteśmy lokalną palarnią kawy specialty z Raciborza. Poszukujemy najlepszych ziaren i bierzemy za nie odpowiedzialność. Wypalamy je tak, aby planeta jak najmniej to odczuła. Staramy się pozostawić pozytywny wpływ na wszystko co robimy.

    Wypalamy nasze ziarna zgodnie z własnymi standardami jakości na rzemieślniczych piecach marki Loring i Giesen.

  • Prawdopodobnie jako piewsza palarnia w Polsce wprowadziliśmy kompostowalne opakowania na naszą kawę. Obecnie używamy też mono materiałów.

    Filtrujemy nie tylko kawę. Kontynuujemy zaangażowanie na rzecz zielonej i czystej ziemi. Korzystając z nowoczesnych systemów usuwamy dym i zapachy przed wypuszczeniem powietrza z procesu prażenia z powrotem do atmosfery.

  • Pozyskujemy ziarna w sposób etyczny i transparentny, a część kaw sprowadzamy w ramach bezpośredniego importu. Współpracujemy wyłącznie z importerami, którzy podzielają nasze wartości.

    Jesteśmy członkiem Roasters United oraz częścią projektu transparency.coffee

    Nasza selekcja to zawsze „otwarta głowa” — zarówno kawy czyste w profilu, jak i bardziej eksperymentalne czy funky.

  • Kolejny rok będzie rokiem, w którym małymi krokami wyznaczamy kolejne cele i prezentujemy transparentność cen zakupowych, współpracując bezpośrednio z farmerami i uczciwymi importerami.